Apua kommunikointiin

Peppi

Yleinen foorumi
ALS vaikeuttaa puhumista, mutta onneksi on monia keinoja kommunikoinnin tukemiseen. Kaikilla ei ole valitettavasti edelleenkään teknisiä apuvälineitä, joten tässä vähän tietoa muista apukeinoista.

Tukitoimia ja apuvälineiden mahdollisuuksia käsitellään kuntoutussuunnitelmapalaverissa heti ALS diagnoosin varmistuttua. Puheterapian ja apuvälineiden lisäksi on mahdollisuus hakea kunnan vammaispalvelun kautta kommunikaatio-opetusta (tarkoituksena ohjata sairastunut sekä hänen lähihenkilöt käyttämään vaihtoehtoisia kommunikaatiokeinoja) ja Kelan järjestämää lakisääteistä PUHEVAMMAISTEN TULKKAUSPALVELUA. Jos henkilölläon vaikeus tulla puheen avulla ymmärretyksi, on hänellä lain mukaan oikeus käyttää tulkkia. Ehtona on, että pystyy ilmaisemaan tahtoaan jollain tulkattavissa olevalla keinolla esim jonkin apuvälineen avulla tai valitsemaan vaihtoehdoista osoittamalla tai valitsemalla katseen avulla. Tulkkauspalvelun tavoitteena on, että henkilö tulee kuulluksi ja ymmärretyksi kaikissa arkipäivän keskustelutilanteissa.

Puhevammaisten tulkkauspalvelu on verrattavissa viittomakielisten tulkkauspalveluun, asiakkaiden kommunikointivaikeudet ovat vain erilaiset. ALSssa ongelmana ei ole viestien kuuleminen tai ymmärtäminen, vaan oman ilmaisukyvyn heikkeneminen sairauden edetessä. Suomessa on arvioitu olevan n 65 000 henkilöä, joilla on joko synnynnäinen tai erilaisten sairauksien aiheuttama puhevamma. Puheen tuoton tai ymmärtämisen vaikeudet ovat hyvin erilaisia, joten myös tulkkauspalvelu räätälöidään asiakkaiden tarpeita vastaavaksi
PUHEVAMMAISTEN TULKIT ovat melko uusi, erikoisammattitutkinnon suorittanut ammattiryhmä, heitä ohjaa ammattieettiset säännöt kuten vaitiolovelvollisuus. Monilla ALSiin sairastuneilla avustajat tai lähiomaiset tulkkaavat heitä, mutta heillä olisi mahdollisuus saada myös koulutetun tulkin palvelua.

Koulutettu puhevammaisten tulkki tulkkaa asiakasta esim toistamalla ja selventämällä asiakkaan
epäselvän/hiljaisen puheen keskustelun kolmannelle osapuolelle. Jos asiakas ei pysty puhumaan tai kirjoittamaan, voi tulkki tulkata asiakkaan katseella+aakkostaululla tuottamat viestit ääneen. Tulkki voi vaihtoehtoisesti kirjoittaa asiakkaan tuottaman viestin paperille ja lukea sen ääneen kolmannelle osapuolelle (esim lääkärille). Tulkki voi myös avustaa asiakkaan kommunikoinnin apuvälineiden käytössä esim laittamalla asiakkaan tietokoneen ja ohjaimen hänelle käyttövalmiiksi.

Tulkin tehtävä on kommunikoinnin tukeminen, jotta asiakas saa äänensä kuuluviin. Tulkkia voi käyttää kaikissa niissä tilanteissa, joissa yleensäkin kommunikoimme toisten ihmisten kanssa esim kaupassa, harrastuksissa, kuntoutuksessa. Tulkki ei toimi avustajana tai anna puheterapiaa. Tulkin käyttö ei myöskään sulje pois oikeutta avustajaan tai puheterapian tarvetta.

MITEN TULKKAUSPALVELUA JA KOMMUNIKAATIO-OPETUSTA HAETAAN?

Puhevammaisten tulkkauspalvelua haetaan KELAn kautta TU1-lomakkella . Palvelu on täysin maksutonta. Tulkkauspalvelua ei tarvitse hakea vuosittain, vaan kertahaku riittää, päätös on voimassa niin kauan, kun asiakas tulkkausta tarvitsee.

Tulkkauspalvelupäätös kannattaa hakea jo sairauden varhaisessa vaiheessa, kun kommunikointi sujuu. Kun päätös on valmiina voi tulkin tilata silloin, kun itse kokee tarvitsevansa tukea ymmärretyksi tulemiseen. Tulkkauspalveluhakemukseen tarvitaan liitteeksi esim lääkärin, puheterapeutin tai muun asiantuntijan lausunto.
Kun asiakas saa KELAlta myönteisen tulkkauspalvelupäätöksen, hänellä on
oikeus käyttää tulkkia vähintään 180h vuodessa. Kela järjestää asiakkaalle perehdytyksen tulkkauspalvelun käyttöön ja etsii hänelle sopivat tulkit. Asiakas voi itse vaikuttaa, kenet hän haluaa tulkiksi.

KOMMUNIKAATIO-OPETUS tai -OHJAUS
Jos asiakas tai hänen lähihenkilöt tarvitsevat opetusta apuvälineen, aakkostaulun tms käytössä, voi asiakkaan kotikunta myöntää hänelle kommunikaatio-opetusta tai - ohjausta. Kommunikaatio-opetuspäätös on hyvä olla etenkin silloin, kun halutaan turvata apuvälineiden käytön osaaminen myös yllättävissä tilanteissa kuten avustajien vaihtuessa. Myös kommunikaatio- opetusta antavat koulutuksen käyneet puhevammaisten tulkit. Kommunikaatio-opetusta tai -ohjausta haetaan kunnan vammaispalvelun kautta sopeutumisvalmennuksena ja se on määrärahasidonnainen tukipalvelu.

Lisätietoa löytyy mm.
www.kela.fi/tulkkauspalvelu
http://www.kela.fi/vammaisten-tulkkauspalvelut_hae-oikeutta-tulkkaukseen
www.papunet.fi
www.Tikoteekki.fi
YouTube
 
Ylös