AstroRx on hidastanut ALS:n etenemistä vaiheen 1/2 tutkimuksessa

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Alkuperäinen englanninkielinen ALS News Today:n artikkeli: https://alsnewstoday.com/news/astrorx-safe-slows-als-progression-phase-1-2-clinical-trial/

Seuraavassa vaiheessa testataan Kadimastemin kokeellisen hoidon toistuvia injektioita

Kirjoittanut Margarida Maia, PhD, 24. helmikuuta 2023

Kadimastemin kokeellinen solupohjainen AstroRx-hoito oli turvallinen ja hidasti merkittävästi taudin etenemistä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana ihmisillä, joilla oli amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS), faasin 1/2 kliininen tutkimus osoittaa.

Löydökset ovat linjassa yhtiön vuonna 2020 julkaisemien alustavien tietojen kanssa, sillä AstroRx yli puolitti taudin etenemisnopeuden, kun sitä annettiin joko pienellä tai suurella annoksella. Hoidon hyödyt alkoivat kuitenkin hiipua kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen, ja taudin etenemisnopeus kuuden kuukauden kohdalla oli samanlainen kuin ennen hoitoa.

Tulokset osoittavat, että toistuvat AstroRx-injektiot "voivat pidentää sen hyödyllistä vaikutusta ALS:ssä", tutkijat kirjoittivat. Yhtiö aikoo nyt käynnistää vaiheen 2a kliinisen tutkimuksen Yhdysvalloissa tutkiakseen kolmen kuukauden välein annettujen AstroRx-injektioiden vaikutuksia.

Tutkimuksen täydelliset tiedot "Ihmisen astrosyyttien (AstroRx) ensimmäisen ihmisen intratekaalisen injektion turvallisuus ja tehokkuus ALS-potilailla: vaiheen I/IIa kliinisen tutkimuksen tulokset" julkaistiin nyt Journal of Translational Medicine -lehdessä.

Astrosyytit ovat tähden muotoisia soluja, jotka tukevat aivojen ja selkäytimen hermosolujen selviytymistä ja normaalia toimintaa. ALS:ssa astrosyyttien toiminnan uskotaan kuitenkin menevän pieleen ja edistävän taudin etenemistä.

AstroRx sisältää terveitä astrosyyttejä, jotka ovat peräisin ihmisen alkion kantasoluista, jotka voivat kypsyä useiksi solutyypeiksi. Suoraan selkäytimeen intratekaalisella injektiolla annettuna AstroRx:n odotetaan korvaavan ALS-potilaiden toimivien astrosyyttien puutteen ja estävän hermosolujen lisävaurioita.

"Soluterapiamenetelmä, joka sisältää terveiden ja toimivien astrosyyttien intratekaalisen injektion, voi kompensoida sairaita endogeenisiä astrosyyttejä ja hidastaa taudin etenemistä", tutkijat kirjoittivat.

AstroRx:n turvallisuutta ja alustavia merkkejä tehosta tutkittiin vaiheen 1/2 tutkimuksessa (NCT03482050) Israelissa. Avoimeen tutkimukseen osallistui 10 potilasta, joiden keski-ikä oli kuudennen vuosikymmenen alkupuolella ja joilla oli diagnosoitu ALS viimeisen kahden vuoden aikana.

AstroRx:n eri annokset

Osallistujia seurattiin kuukausittain kolmen kuukauden sisäänajojakson aikana taudin etenemisnopeuden määrittämiseksi. Sitten viisi potilasta sai kerta-annoksen 100 miljoonaa AstroRx-solua (pieni annos) ja viisi potilasta sai suuren annoksen, 250 miljoonaa AstroRx-solua. Injektion jälkeen niitä seurattiin jopa vuoden ajan.

Tulokset osoittivat, että sekä pieni että suuri annos AstroRx:ää hidasti merkittävästi taudin etenemisnopeutta.

Aloitusjakson aikana pieniannoksiset potilaat menettivät keskimäärin 0,88 pistettä kuukaudessa ALS Functional Rating Scale Revised -asteikolla (ALSFRS-R), joka on validoitu sairauden etenemisen mittari. Tämä lasku putosi keskimäärin 0,30 pisteeseen kuukaudessa kolmen ensimmäisen kuukauden aikana injektion jälkeen - mikä merkitsee 66 prosentin vähennystä taudin etenemisnopeudessa.

Samanlaisia havaintoja tehtiin suuria annoksia saaneessa ryhmässä, jossa ALSFRS-R:n vähenemisaste putosi keskimääräisestä 1,43 pisteestä kuukaudessa sisäänajojakson keskiarvoon 0,78 pistettä kuukaudessa kolmen ensimmäisen kuukauden aikana hoidon jälkeen, eli 45 % alennus.

Kahden ryhmän yhdistetyt tiedot osoittivat, että AstroRx yli puolitti taudin etenemisnopeuden – 53 % – kolmen kuukauden aikana injektion jälkeen. Vaikutus oli vielä selvempi potilasryhmässä, jolla oli nopeasti etenevä sairaus – joka määriteltiin 1,1 ALSFRS-R-pisteen laskuksi tai enemmän kuukaudessa sisäänajojakson aikana – jossa etenemisnopeus laski 58 %.

Vaikutus ei kuitenkaan säilynyt kuuden ja 12 kuukauden seurantakäynneillä, ja etenemisnopeus palasi sisäänajojakson aikana havaittuun kaikissa ryhmissä.

Samanlaisia parannuksia kolmen kuukauden ja kuuden ja 12 kuukauden jälkeen havaittiin lihasvoimatesteissä, vaikka erot kolmen kuukauden kohdalla eivät saavuttaneet tilastollista merkitsevyyttä.

Tutkimuksen kattavuutta muutettiin

Alun perin tutkimukseen suunniteltiin kaksi muuta potilasryhmää selvittämään kahden pienen tai suuren annoksen AstroRx-injektion vaikutusta kahden kuukauden välein. Tätä tutkimuksen osaa ei kuitenkaan suoritettu tuolloin voimassa olevien COVID-19-rajoitusten vuoksi.

Kaikki potilaat ilmoittivat ainakin yhdestä sivuvaikutuksesta, mutta yhdenkään ei katsottu liittyvän AstroRx:ään. Puolet potilaista ilmoitti päänsärystä injektion jälkeen. Muita injektioon liittyviä sivuvaikutuksia olivat kipu pistoskohdassa, nivelkipu, selkäkipu ja lihasten supistukset. Kaikki "olivat lieviä tai kohtalaisia, ja kaikki paranivat joko spontaanisti tai hoidon myötä", tutkijat kirjoittivat.

Kolme potilasta – yksi pienen annoksen ryhmässä ja kaksi suuren annoksen ryhmässä – kuoli tutkimuksen aikana taudin etenemisestä johtuviin hengitysvaikeuksiin.

"AstroRx:n kliinisen vaikutuksen määrittämiseksi ALS:ssa on suoritettava lisää tehokkaita, kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia AstroRx:n toistuvan annon arvioimiseksi, esimerkiksi 3 kuukauden välein, ryhmä päätteli.
 
Ylös