COYA 302 -hoito hidastaa ALS:n etenemistä varhaisessa kokeessa

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Kehittäjä Coya toivoo aloittavansa suuremman vaiheen 1b/2 tutkimuksen myöhemmin tänä vuonna

Kirjoittanut: Marisa Wexler, MS 22. huhtikuuta 2023

Alkup. englanninkielinen artikkeli: https://alsnewstoday.com/news/mda-2023-coya-302-therapy-slows-als-progression-early-trial/

Neljän amyotrofista lateraaliskleroosia (ALS) sairastavan henkilön tauti hidastui merkittävästi COYA 302:lla, kokeellisella immuunivastetta moduloivalla terapialla, jota testattiin pienessä kliinisessä proof-of-concept-tutkimuksessa, kertoi sen kehittäjä Coya Therapeutics.

Näiden havaintojen perusteella Coya suunnittelee aloittavansa lisäkokeita testatakseen hoitokandidaattia suuremmissa ALS-potilasryhmissä. Viranomaislupia odotettaessa yhtiö toivoo aloittavansa vaiheen 1b/2 kliinisen testauksen myöhemmin tänä vuonna tai ensi vuoden alussa.

"Uskomme, että tämän alkuperäisen konseptitutkimuksen tulokset pienellä määrällä ALS-potilaita ovat rohkaisevia ja oikeuttavat suuremman ja kontrolloidun alan sponsoroiman tutkimuksen suorittamisen", Coyan ylilääkäri Adrian Hepner sanoi yhtiön lehdistötiedotteessa.

Stanley Appel, MD, Coyan tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja ja tutkimustutkija Houston Methodist Research Institutessa Texasissa, jakoi tutkimuksen tulokset Lihasdystrofiayhdistyksen MDA Clinical & Scientific -konferenssissa, joka pidettiin 19.-22. maaliskuuta Dallasissa. Hänen puheensa oli nimeltään “Novel Treg-modulating Immunotherapy Targets Inflammation in ALS.” ("Uusi Treg-moduloiva immunoterapia kohdistuu ALS-tulehdukseen)". Työn rahoitti osittain Coya.

Tavoitteena hidastaa ALS-taudin etenemistä

COYA 302 sisältää yhdistelmän IL-2 -immuunisignaalimolekyyliä ja fuusioproteiinia, joka tunnetaan nimellä CTLA4-Ig tai abatasepti. Se annetaan ihonalaisena injektiona.

Hoito on suunniteltu vähentämään tulehdusta lisäämällä säätelevien T-solujen – erään tyyppisten anti-inflammatoristen immuunisolujen, jotka tunnetaan nimellä Tregs – aktiivisuutta ja samalla vähentämällä tulehdusta edistävien immuunisolujen aktiivisuutta.

Hermoston tulehdus, jota kutsutaan hermotulehdukseksi, on "erittäin tärkeä osa hermosoluvamman leviämistä ALS:ssä", Appel sanoi.

Coya solmi äskettäin sopimuksen Dr. Reddy's Laboratories -nimisen maailmanlaajuisen lääkeyhtiön kanssa COYA 302:n tuotannosta. Sopimuksen mukaan Coya valmistaa terapian IL-2-komponentin – jota yritys myös kehittää erikseen nimellä COYA 301 - kun taas Dr. Reddy's toimittaa COYA 302:n CTLA4-Ig-osan.

"Uskomme, että molempien organisaatioiden yhteiset resurssit vahvistavat mahdollisuuksiamme tuoda tämä hoitomuoto neurodegeneratiivisia sairauksia sairastaville potilaille, jos sääntelyviranomaiset hyväksyvät sen", Coyan toimitusjohtaja Howard Berman sanoi lehdistötiedotteessa, jossa kerrottiin sopimuksesta.

Kliinisessä proof-of-concept-tutkimuksessa neljää ALS-potilasta hoidettiin COYA 302:lla 48 viikon ajan eli noin vuoden ajan. Osallistujia seurattiin sitten vielä kahdeksan viikkoa (noin kaksi kuukautta) lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Hoito oli yleisesti hyvin siedetty, eikä vakavia sivuvaikutuksia raportoitu. Yleisimmät sivuvaikutukset olivat pistoskohdan reaktiot, jotka arvioitiin enimmäkseen lieviksi.

"Turvallisuus ja siedettävyys sujuivat erittäin hyvin näillä potilailla", Appel sanoi ja huomautti, että havaitut injektioreaktiot olivat samanlaisia kuin reaktiot, jotka ovat yleisiä muilla injektiohoidoilla, kuten insuliinilla.

ALS:n eteneminen hidastui, ALSFRS-R-pisteet osoittavat

Osallistujien oireiden vakavuutta ja toimintakykyä mitattiin ALS Functional Rating Scale -asteikolla (ALSFRS-R), jossa korkeammat pisteet osoittavat parempaa toimintakykyä. Ennen tutkimuksen aloittamista osallistujien ALSFRS-R-pisteet laskivat keskimäärin noin 1,1 pistettä kuukaudessa.

Tutkimuksen alussa (perustaso) keskimääräinen ALSFRS-R-pistemäärä oli 33,5 pistettä. Tutkimuksen puolivälissä, viikolla 24, keskimääräinen pistemäärä oli vakaa 33,75 pisteessä. 48 viikon hoidon jälkeen keskimääräinen pistemäärä oli laskenut alle kaksi pistettä 32:een. Ero pisteissä tutkimuksen alusta sen loppuun ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Nämä tulokset osoittavat, että ALS:n eteneminen hidastui huomattavasti potilaiden COYA 302 -hoidon aikana. Kuitenkin, kun COYA 302 -hoito lopetettiin, potilaiden taudin etenemisnopeus oli samanlainen kuin ennen hoitoa, ALSFRS-R-asteikon 32 pisteestä 30:een noin kahdeksassa viikossa.

"Keskimääräinen potilaiden toimintakyvyn lasku ALSFRS-R:llä mitattuna on noin -1 piste/kk. Tässä tutkimuksessa ei ollut keskimääräistä laskua lähtötasosta 24 viikkoon, ja havaitsimme minimaalisen keskimääräisen laskun lähtötasosta 48 viikkoon", Appel sanoi.

"Meille tämä oli todella jännittävää seurata 48 viikkoa ja nähdä potilaiden voivan näin hyvin, hyvällä turvallisuudella ja hyvällä siedettävyydellä", hän sanoi.

Immuunisolujen toiminnan analyysit osoittivat, että hoito toimi suunnitellusti: tiedot viittaavat siihen, että Treg-aktiivisuus lisääntyi 48 viikon COYA 302 -hoidon aikana ja laski sitten uudelleen, kun potilaat olivat lopettaneet hoidon. Myös muut tulehduksen ja oksidatiivisen stressin merkkiaineet – eräänlainen tulehdukseen liittyvä soluvaurio – vähenivät COYA 302 -hoidon myötä.

"Hoito oli hyvin siedetty, ja merkittävimmin se paransi Treg-suppressiivisia toimintoja, tukahdutti oksidatiivisen stressin merkkiaineita ja paransi taudin etenemistä 48 viikon aikana", Appel sanoi. Hän lisäsi, että nämä havainnot viittaavat siihen, että COYA 302 "voi tarjota potentiaalisesti merkityksellisen lähestymistavan ALS:n "täyttämättömään tarpeeseen".

Appel korosti, että lisätutkimuksia tarvitaan COYA 302:n tehokkuuden lopulliseksi arvioimiseksi.

Mutta hän lisäsi: "Olemme erittäin innoissamme siitä, missä olemme konseptin alustavassa osoittamisessa."

Coya kehittää myös soluterapiaa nimeltä COYA 101, jossa Treg-soluja annetaan hoitomuotona. Tämän hoidon varhaisista tutkimuksista saadut tiedot ovat myös viitanneet oksidatiivisen stressin vähenemiseen ja hitaampaan ALS-taudin etenemiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös