Oikeus arvonlisäverottomaan kodinapuun

Satu

ALStuttu:n jäsen
 
Ikääntynyt, sairas, toipilas tai vammainen voi ostaa arvonlisäverottomasti apua kodinhoitoon tai kaupassa ja lääkärissä käyntiin. Jos ei selviä arjesta ilman apua, on oikeutettu verovapaisiin palveluihin.
Verottomia (ALV 0%) ovat maksua vastaan ostetut sosiaalipalvelut. Näitä ovat mm. ateria-, siivous-, ruokaostos-, kylvetys- ja saattajapalvelut.
Monikaan ei tiedä, että on oikeus esim. alvittomaan siivousapuun.

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventava...siaalihuoltopalvelujen_arvonlisaverotu(17776)


http://www.vanhusneuvosto.fi/?page_id=54
 
Viimeksi muokattu:

Satu

ALStuttu:n jäsen
 
Itse ostan siivouspalvelun suoraan yksityiseltä siivousyrittäjältä. Hän on tehnyt ilmoituksen/hakemuksen kunnalle alvittomasta palvelusta. Itse saan laskun siis suoraan ilman alvia. Ja myöhemmin haen tästä vielä kotitalousvähennyksen ;) En osta siivouspalvelua palvelusetelillä, koska setelin arvo vähennetään suoraan omaishoidontuesta.
 

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Lisäksi kannattaa hakea kotitalousvähennys: http://www.kehralintu.fi/verovinkkeja-kotitalousvahennys/

"Ostaessasi palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä, jonka suuruus on 45 % ostamasi työn suuruudesta. Yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisteriin merkitty, jotta voidaan varmistaa yrityksen verojen maksu. Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen sekä arvonlisäverollisista ja arvonlisäverottomista palveluista, mutta vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta (ALV 24 %). Kotitalousvähennyksen voi saada tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista, mutta ei kuitenkaan terveyspalveluista. Esimerkiksi fysioterapeutin ja lääkärin käynneistä tai kotisairaanhoidosta ei saa vähennystä.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa per henkilö. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Voidaankin laskea, että maksimivähennyksen saa, jos ostetuiden palveluiden työn osuus on yhteensä noin 5555 euroa: (5555 x 45 %) – 100) = 2399,75. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada kotitalousvähennystä yhteensä 4 800 euroa. Jos 2 400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle, jotta omavastuu vähennetään vain kerran.

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse ja se myönnetään sinä vuonna, jona asiakas maksaa korvauksen palvelusta kyseistä palvelua tuottavalle yritykselle. Teetetyt työt ja maksetut palkat ilmoitetaan esitäytetyssä veroilmoituksessa, jolloin verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta, ja asiakas saa hyödyn veronpalautuksena. Vaihtoehtoisesti voi myös hakea ennakonpidätysprosentin alentamista kotitalousvähennyksen perusteella eli muutosta verokorttiin.

Lisäksi kotitalousvähennys koskee työtä, joka on tehty omien tai puolison vanhempien/isovanhempien käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajanasunnossa. Tästä voi hyötyä etenkin silloin, kun palveluiden käyttäjä ei maksa veroja tai vähennyksen yläraja tulee vastaan. Kulut tulee maksaa kuitenkin itse, jotta saa vähennyksen omaan verotukseen, jolloin vanhemmat tai isovanhemmat eivät voi kustannuksia maksaa. Kotitalousvähennystä ei saa kunnan tuottamista palveluista eikä myöskään palvelusetelin käyttäjällä ei ole oikeutta kotitalousvähennykseen."
 
Ylös