Opiskelijat havaitsivat: vaahterasiirappi torjuu ALS:ia C. elegans -madoilla

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Kaksi kanadalaista opiskelijaa havaitsivat kouluopinnoissaan että vaahterasiirappi suojaa hermosoluja ja pysäyttää ALS:n kehityksen eläinmallissa. Vaikka tutkimus tehtiinkin opiskelutarkoituksiin sen tulokset saattavat kiinnostaa lääkkeiden kehittäjiä.

Opiskelijat Catherine Aaron ja Gabrielle Beaudry työskentelivät neurotiedetutkijoiden kanssa Alex Parkerin laboratoriossa Montrealin yliopistossa (University of Montreal Hospital Research Centre). Aiemmat tri Parkerin johtamat tutkimukset ovat osoittaneet että sokerilla on hermosoluja suojaava vaikutus C. elegans matojen ALS-mallissa. Vaikka yksinkertainen mato eroaa suuresti ihmisen monimutkaisesta biologiasta, sitä käytetään usein tiettyjen ihmissairauksien piirteiden tutkimisessa - kuten hermosolujen suojaamisessa - koska tällä madolla ja ihmisellä on hämmästyttävä määrä yhteisiä geenejä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisussa kaksi ja puoli vuotta sen jälkeen kun Aaron ja Beaudry aloittivat työn 17-vuotiaina lukiolaisina.

"Halusimme testata luonnontuotteen vaikutusta neurorappeumasairaudessa, kuten Alzheimerin taudissa. Professori Parker oli jo havainnut että sokeri estää ALS:n alkamista C. elegasn madoilla eläinmallissa. Siitä saimme idean vaahterasiirapista, joka on Quebecissa tuotettava luonnonsokeri, " Beaudry sanoi lehdistötiedotteessa.

Mallintaakseen ALS:n madoilla, tri Parkerin laboratoriossa jäljitellään TDP-43 -mutaatiota, joka on yleisin ALS:n geneettinen syy. Madoilla, kuten ihmisilläkin, mutaatio aiheuttaa motoneuronien rappeutumista. Noin kahden viikon iässä, joka on C. elegansin aikuisikä, mutaation omaavat madon halvaantuvat.

Tutkimuksessa “Maple syrup decreases TDP-43 proteotoxicity in a C. elegans model of ALS,“
opiskelijat lisäsivät geneettisesti muokattujen matojen ravintoon vaahterasiirappia eri konsentraatioissa, ja vertailivat tuloksia normaaliravinnolla oleviin matoihin.

"12 päivän kuluttua laskimme mikroskoopin alla liikkuvat ja halvaantuneet madot. Eniten siirappia syöneet olivat vähiten todennäköisesti halvaantuneita."

Neljän prosentin vaahterasiirappilisä vähensi halvaantuneiden matojen määrän 50 prosentista 17 prosenttiin. "Voimme siis päätellä että vaahterasiirappi suojaa hermosoluja ja estää ALS:n kehittymistä C. elegans -madoilla", sanoi tri Parker, joka on lääketieteellisen tiedekunnan professori.

"Sokeri on hyväksi hermojärjestelmälle. Sairastuneet neuronit tarvitsevat enemmän energiaa selvitäkseen myrkyllisistä proteiineista. Mutta vaahterasiirapissa on runsaasti polyfenoleita, voimakkaita antioksidantteja joita löytyy tietyistä ruoista. Eristimme vaahterasiirapin sisältämiä fenoleita, ja osoitimme että kaksi polyfenolia erityisesti - gallushappo ja katekoli (englanniksi gallic acid ja catechol) - ovat sellaisia joilla on hermostoa suojaava vaikutus. Puhtaassa vaahterasiirapissa näitä polyfenoleita löytyy pienenä konsentraationa. Mahdollisesti sokerin ja polyfenolien yhdistelmä estää sairauden puhkeamisen madoilla", sanoi Martine Therrien, tohtoriksi opiskelija joka valvoi Aaronin ja Beaudryn työtä.

Havaintoja ei kuitenkaan voida suoraan soveltaa ihmisiin ja tutkijat varoittavat ihmisiä kokeilemasta hoitoa kotona.

"C. elegans -madon elinajanodote on vain kolme viikkoa. Ne säästyvät sokerin pitkäaikaisen käytön haittavaikutuksilta. Ihmisillä jotka käyttävät vastaavia määriä sokeria on kroonisten sairauksien kuten tyyppi 2 diabeteksen ja ylipainon kohonnut riski", toteaa Parker.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu täällä: https://alsnewstoday.com/2016/04/14/maple-syrup-protects-motor-neurons-in-als-model-using-worms/
 
Viimeksi muokattu:
Ylös