1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Otsalohkodementiaa ja ALSia aiheuttava geenivirhe muuttaa aivojen tukisolujen toimintaa

Viestiketju osiossa 'ALS-tutkimus' , aloittaja Leevi, 24.7.2019.

 1. Leevi

  Leevi ALStuttu:n jäsen

  Itä-Suomen yliopiston tutkimustuloksia

  Astrosyytti- ja mikrogliasolujen vaikutukset taudinkulkuun voivat poiketa toisistaan.

  Otsalohkodementiaa ja ALS-tautia aiheuttavan geenivirheen vaikutusmekanismeja tarkastellaan tuoreessa katsausartikkelissa uudesta näkökulmasta. Näiden sairauksien yleisin geneettinen syy on C9orf72-geenin toistojaksomutaatio. Sen vaikutuksia on aiemmin tutkittu erityisesti hermosoluissa, mutta nyt tutkijoita kiinnostaa, miten se vaikuttaa aivojen tukisolujen, kuten astrosyyttien ja mikrogliojen toimintaan.

  Astrosyytit ja mikrogliat ovat aivojen tukisoluja, joilla on tärkeitä tehtäviä hermoston tasapainon sekä hermosolujen kehityksen ja toiminnan säätelyssä. Tukisolujen ja hermosolujen välinen vuorovaikutus on välttämätöntä aivojen normaalille kehitykselle ja toiminnalle. Tukisolut reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin säätelemällä esimerkiksi aivojen tulehdusvastetta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat alkaneet valottaa, miten tukisolut voisivat myös edistää aivojen tulehdustilaa ja hermosolujen vaurioitumista hermostoa rappeuttavissa sairauksissa.

  Koko artikkeli löytyy:
  https://www.uef.fi/-/otsalohkodemen...nivirhe-muuttaa-aivojen-tukisolujen-toimintaa

  Katsausartikkeli (open access):
  Hannah Rostalski, Stina Leskelä, Nadine Huber, Kasper Katisko, Antti Cajanus, Eino Solje, Mikael Marttinen, Teemu Natunen, Anne M. Remes, Mikko Hiltunen and Annakaisa Haapasalo. Astrocytes and Microglia as Potential Contributors to the Pathogenesis of C9orf72 Repeat Expansion-Associated FTLD and ALS. Front. Neurosci., 15 May 2019 | https://doi.org/10.3389/fnins.2019.00486. Submitted on 28.02.2019, Accepted on 29.04.2019
   
  enna ja Trulli62 tykkäävät tästä.
 2. Leevi

  Leevi ALStuttu:n jäsen

  enna ja Trulli62 tykkäävät tästä.

Jaa tämä sivu