1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Pneumokokkirokote

Viestiketju osiossa 'Yleinen ALS-keskustelu' , aloittaja Satu, 29.8.2015.

 1. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Näin syksyn taas saapuessa kannattaa muistaa, että on olemassa pneumokokkirokote, joka auttaa suojaamaan pnemokokki-infektioilta. Alssilaisten kohdalla ehkäpä tärkeimpänä suojaa keuhkokuumeilta. Itse sain Pneumovax-rokotteen. Rokotteeseen tarvitaan lääkäriltä resepti. Rokote maksetaan itse, pneumovax maksaa n.40 e. Rokote on injektio, jonka saa antaa terveydenhuollon henkilö, joka on koulutettu rokotteiden käyttöön. Pneumokokkirokotteesta löytyy paljon tietoa Googlesta.
   
  karoliinak, Trulli62 ja rmattila tykkäävät tästä.
 2. rmattila

  rmattila Ylläpitäjä ALStuttu:n jäsen  

  Hyvä kun muistutit. Ja vinkiksi pääkaupunkiseudulla asuville: jos liikkuminen on yhtä työlästä kuin minulla, ainakin Lähilääkäreiltä saa kohtuulliseen hintaan hoitajan käymään kotona piikittämässä.
   
 3. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Toi pneumokokkirokote käsittääkseni uusitaan 5 vuoden välein. Kotisairaanhoitokin käy kotona antamassa täällä Kaarinassa muistaakseni 7, 5 euron hinnalla.
  Influenssarokote taas uusitaan joka vuosi ja sehän on meille riskiryhmäläisille sekä meidän lähipiirille ilmainen!
   
 4. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

 5. Sini

  Sini ALStuttu:n jäsen

  Minäkin otin pneumokokkirokotteen. Rokote aiheutti minulle aika ärhäkän punoituksen käteen ja flunssa iski, mutta ne tuli ja meni eli ottakaa ihmeessä.

  Influenssarokotteen saankin työpaikalla. Toivotaan, että auttavat ja ei tule influenssaa eikä muita hengitystieinfektioita.
   
 6. icebear

  icebear ALStuttu:n jäsen

  Olen kerran influenssarokotteen ottanut (terveenä) ja silloin tuli semmoinen koko talven kestänyt nuha/köhä. Ei se uskoa vienyt mutta lähinnä laiskuuttani ei tullut otettua ja silloin olisin sen saanut samasta talosta työpaikalla.
  Nyt tuskin tulee lähdettyä piikille vaikka yleensä lapsenlapset tuo kaikki taudit tarhasta.
   
 7. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Kotisairaanhoito tulee kyllä pientä korvausta vastaan kotiin pistämään ;)
   
 8. Trulli62

  Trulli62 ALStuttu:n jäsen  

  Otin myös tämän pneumokokki rokotteen 2 vuotta sitten, silloin kävin vielä terveyskeskuksessa sen ottamassa, tietty itse oli rokote hankittu. Flunssarokotteet on otettu viime syksystä kaikille perheessä + avustajille (heille tietysti vapaaehtoinen, mutta molemmat ovat ottaneet). Onneksi hoituvat nykyisin näppärästi flunssarokotukset eikä mitään byrokratiaa tarvitse, ainakin Helsingissä sen saa terveyskeskuksesta ilmoitettuina aikoina tai halutessaan muuan aikana.(http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/sosiaali-ja-terveysvirasto/kausi-influenssarokotukset?pd=v ). Flunssarokotteita otin aikanaan työelämässä vuosittain, enkä ole näistä koskaan mitään oireita saanut, enkä pahoja flunssiakaan, joten suosittelen.
   
 9. x_001

  x_001 poistettu pyynnöstä

  Olen kans ottanu rokotteen. Mitään oireita en saanut eikä, ole keukokuumetta sen jälkeen ollut.
   
 10. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Nostanpa ketjun taas ylös näin niin ihqun flunssakauden alun kunniaksi ;)
   
  Trulli62, Tero N ja karoliinak tykkäävät tästä.
 11. Tero N

  Tero N ALStuttu:n jäsen

  Satu tykkää tästä.
 12. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Nostanpa taas ketjun joka syksyiseen tapaan ;)
   
  Trulli62 tykkää tästä.
 13. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Ja jatkanpa taas syksyistä tapaani :thumbsup:
   
 14. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Ja yhä vaan muistutan ;)
   
  Trulli62 tykkää tästä.
 15. Leevi

  Leevi ALStuttu:n jäsen

  Satu tykkää tästä.
 16. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Kiitos Leevi!
  Olen vähän hämmentynyt tästä:
  Polysakkaridirokote eli Pneumovax estää noin 70 % vakavista pneumokokkitaudeista, mutta sillä ei ole juurikaan suojatehoa keuhkokuumetta vastaan.

  Itse olen saanut juurikin pneumovax rokotteen ja tarkoitus kaiketi oli suojautua juurikin keuhkokuumeelta :confused:
  Täytynee olla yhteydessä tohtoriin asian tiimoilta, kun muutenkin rokotteen uusinta ajankohtainen...
   
 17. Trulli62

  Trulli62 ALStuttu:n jäsen  

  Samoin hämmentävää... en ymmärrä edelleen pitääkö Pneumovax uusia 5 v jälkeen vai ei... tästä olen saanut jo aiemminkin hyvin ristiriitaista tietoa terveydenhuollon ammattilaisiltakin. Kertokaa kun saatte vastauksia...
   
 18. H2O

  H2O Yleinen foorumi

  Täällä myös hieman epätietoisena siitä, mitä tuon kanssa pitäisi tehdä. Sain nelisen vuotta sitten terveyskeskuksessa influenssarokotuksen yhteydessä myös apteekista hankkimani pneumokokkirokotteen. En edes tiennyt, että pnk-rokotteita on erilaisia, joten minnekään ei näytä tallentuneen se mitä rokotetta sain. Minulle on luvassa kotisairaanhoidon influpiikki marraskuun alussa. Siinä yhteydessä olisi kai hyvä täydentää pnk-suojaa, jos olisi vain tietoa miten.
   
 19. Satu

  Satu ALStuttu:n jäsen  

  Sain joulukuun alussa Prevenar 13- pneumokokkirokotteen. Kysyin yhdessä hengitystukiyksikön kanssa Tyksin infektiotautien erikoislääkäriltä kumpi rokote kannattaa ottaa Prevenar vai Pneumovax, hän suositteli Prevenar13-rokotetta.
  Reseptin sain omalta terv.asemalta ja valmiste haettiin apteekista omakustannehintaan n.85€. Kotihoito kävi pistämässä olkavarren lihakseen. Olin muutaman vuorokauden kuumeessa tämän jälkeen, mutta on huomioitava, että sain samanaikaisesti influenssarokotteen toiseen käteen :rolleyes:
   
 20. Leevi

  Leevi ALStuttu:n jäsen

  THL on päivittänyt sivuaan https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet 12. joulukuuta.
  Tämä taitaa olla uutta tietoa:

  "Mitä hyötyä pneumokokkirokotteista on?

  Näyttö konjugaattirokotteiden tehosta lapsilla ja epäsuorasta tehosta muun väestön keskuudessa on kiistaton. Rokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia noin 75 %.

  Laajassa Hollannissa tehdyssä yli 65-vuotiaiden tehotutkimuksessa 13-valenttinen konjugaattirokote vähensi vakavaa pneumokokkitautia (aivokalvontulehdus, verenmyrkytys) 75 %. Kaikkien taudinaiheuttajien aiheuttamia keuhkokuumeita rokote vähensi noin 5 %. Tehoa ei voitu osoittaa 85 vuotta täyttäneillä tai sitä vanhemmilla. Rokote ei myöskään vähentänyt kuolemia.

  Polysakkaridirokote estää noin 70 % vakavista pneumokokkitaudeista, mutta keuhkokuumeita vastaan sen suoja on heikommin osoitettu. Pneumokokkien aiheuttamia keuhkokuumeita vastaan suojan on arvioitu olevan 15–30 % ja laskevan muutaman vuoden kuluessa."

  lisäksi todetaan:

  "THL päivittää suosituksia tarpeen mukaan.
  Yksityiskohtaisen luotettavan tutkimusnäytön puuttuessa ei voida antaa yleispätevää suositusta parhaasta rokotusaikataulusta ja rokoteyhdistelmästä muille kuin pikkulapsille."

  13-valenttinen konjugaattirokote = PCV13 (Prevenar 13) rekisteröity lapsille ja aikuisille
  Polysakkaridirokote = PPV23 (Pneumovax) rekisteröity 2 vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille
   
  H2O tykkää tästä.

Jaa tämä sivu