WVE-004 lääkekandidaatti C9ORF72-mutaation hoitoon; kliinisen FOCUS-C9 tutkimuksen edistyminen; Valmiit tiedot luvassa vuoden 2023 1. puoliskolla

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Meneillään oleva tutkimus tutkii Wave Life Sciencesin WVE-004:n vaikutuksia

ALS News Todayn alkup. englanninkielinen artikkeli: https://alsnewstoday.com/news/focus-c9-clinical-trial-advances-complete-data-due-1st-half-2023/

Kirjoittanut: Patricia Valerio, PhD; 29. lokakuuta 2022

Huomautus: Tämä tarina päivitettiin 30. marraskuuta 2022 sen osoittamiseksi, että kuusi potilasta FOCUS-C9:n vaiheessa 2a saavat kuukausittain 10 mg:n annoksen WVE-004:ää neljän kuukauden aikana.

Meneillään olevaa Wave Life Sciencesin WVE-004:n kliinistä tutkimusta ihmisillä, joilla on amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS) ja frontotemporaalinen dementia (FTD), joka liittyy C9orf72-geenimutaatioihin, on laajennettu arvioimaan lääkkeen neljännesvuosittaista annosta.

Päätös antaa WVE-004 kolmen kuukauden välein perustui muiden annostusohjelmien vaikutusten voimakkuuteen ja kestävyyteen. Kaikkien vaiheen 1b/2a FOCUS-C9-tutkimuksen (NCT04931862) ryhmien tiedot odotetaan saatavan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla, Wave sanoi yhtiön lehdistötiedotteessa, jossa kerrottiin sen taloudellisista tuloksista ja liiketoimintapäivityksistä.

FOCUS-C9-tutkimuksen suorittaneille aloitettiin myös avoin jatkotutkimus. C9orf72-geenimutaatiot ovat yksi yleisimmistä ALS:n ja FTD:n geneettisistä syistä. Normaalisti tällä geenillä on alue, jossa kuusi geneettisen koodin "kirjainta" (GGGGCC) toistetaan muutama tusina kertaa. Mutta ALS ja FTD:hen liittyvät mutaatiot laajentavat nämä toistot muutamaan satoihin tai tuhansiin, mikä johtaa epänormaaleihin proteiineihin, jotka ovat alttiita muodostamaan myrkyllisiä kertymiä solujen sisään.

WVE-004 on suunniteltu vähentämään näiden myrkyllisten proteiinien tuotantoa häiritsemällä geenin lähetti-RNA:ta (mRNA), välimolekyyliä, jonka geeni tuottaa malliksi tuloksena olevan proteiinin valmistukseen.

Eläinmalleilla tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että lääkitys voi tehokkaasti vähentää myrkyllisiä RNA-molekyylejä ja pieniä proteiineja, jotka liittyvät C9orf72-mutaatioihin, samalla kun se säilyttää terveen C9orf72-proteiinin tuotannon aivoissa ja selkäytimessä.

Wave lanseerasi FOCUS-C9:n viime vuonna arvioidakseen WVE-004:n turvallisuutta ja farmakologisia ominaisuuksia ihmisillä, joilla on C9orf72-mutaatioihin liittyvä ALS ja/tai FTD. Kokeen ensimmäisessä osassa osallistujat saivat yhden annoksen WVE-004:ää tai lumelääkettä injektiona selkärangan kautta (intratekaalinen injektio).

Alustavat tiedot – mukaan lukien kahdelta potilaalta, jotka saivat 10 mg:n WVE-004-annosta, neljältä jotka saivat 30 mg:n annosta, kolmelta jotka saivat 60 mg:n annosta ja kolmelta jotka saivat lumelääkettä – osoittivat, että lääkitys alensi poly(GP)-tasoja kaikissa aktiivisissa hoidoissa.

Poly(GP) on yksi myrkyllisistä proteiineista, joita tuotetaan C9orf72:n toistolaajenemisalueelta, ja tämän geenin mutaatioihin liittyvien ALS:n ja FTD:n avainbiomarkkeri. 85 päivää hoidon jälkeen potilailla, jotka saivat 30 mg:n annoksen, poly(GP) väheni merkittävästi – jopa 34 % lumeryhmään verrattuna.

Koska poly(GP) oli edelleen laskussa analyysin aikana, yritys pidensi havainnointijaksoa kolmesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen tunnistaakseen maksimaalisen vähennyksen ja vaikutusten keston yhden annoksen jälkeen.

FOCUS-C9 mukautettiin myös lisäämään potilaita 20 mg:n ja 30 mg:n kerta-annosryhmissä tässä ryhmässä havaitun kestävyyden ja tehon perusteella.

Tähän mennessä sivuvaikutusten esiintymistiheys on ollut samanlainen WVE-004- ja lumelääkeryhmissä, useimmat ovat lieviä tai kohtalaisia. Neljällä osallistujalla, joista yksi sai lumelääkettä, oli vakavahkoja tai vakavia sivuvaikutuksia, mutta vain yhden katsottiin liittyvän WVE-004:ään.

Vaiheessa 2a osallistujat saavat useita WVE-004-annoksia. Kuudelle potilaalle annetaan 10 mg:n annos joka kuukausi neljän kuukauden ajan, ja tutkimusta on laajennettu arvioimaan kolmen kuukauden välein 10 ja 20 mg:n annoksia, 10 potilasta kussakin ryhmässä.

Alzheimer's Drug Discovery Foundationin tukemana FOCUS-C9 rekrytoi edelleen tutkimukseen Euroopassa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
 
Ylös