Alfalinoleenihappo yhteydessä hitaampaan ALS:n etenemiseen ja parempaan selviytymiseen

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Käännös alkup. artikkelista: https://alsnewstoday.com/news/alpha-linolenic-acid-slower-als-progression-better-survival/

Kirjoittanut: Patricia Inácio, PhD, 5. heinäkuuta 2023

Hyötyjä on havaittu potilailla, joilla on korkea tämän omega-3-rasvahapon pitoisuus veressä

Korkeat veren omega-3-rasvahappopitoisuudet liittyvät merkittävästi hitaampaan sairauden etenemiseen ja pidempään elämään ihmisillä, joilla on amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS), tutkimus raportoi.

Yhteys havaittiin erityisesti ihmisillä, joilla oli kohonnut veren omega-3-rasvahappo, alfa-linoleenihappo (ALA), joka on kasviperäinen molekyyli, jota löytyy pellavansiemenistä, saksanpähkinöistä, chiasta sekä rypsi- ja soijaöljystä.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että näiden tuotteiden syöminen enemmän voi olla hyödyllistä ihmisille, joilla on ALS, ja sen tutkijat toivovat vahvistavansa nämä edut kliinisen tutkimuksen avulla.

"Havaitsimme, että ALS:ää sairastavilla ihmisillä korkeammat veren ALA-tasot … liittyivät taudin hitaampaan etenemiseen ja pienempään kuolemanriskiin tutkimusjakson aikana", Kjetil Bjornevik, epidemiologian ja ravitsemuksen apulaisprofessori Harvardin T.H. Chan School of Public Health ja tutkimuksen johtava kirjoittaja sanoi yliopiston lehdistötiedotteessa.

Alfa-linoleenihapolla tai ALA:lla on "neuroprotektiivinen" potentiaali

"Nämä havainnot yhdessä aikaisemman tutkimuksemme kanssa viittaavat siihen, että tällä rasvahapolla voi olla hermostoa suojaavia vaikutuksia, jotka voivat hyödyttää ALS-potilaita", Bjornevik sanoi. Näiden tutkijoiden aikaisemmat työt olivat ehdottaneet, että "runsaasti ALA-pitoisuutta sisältävä ruokavalio ja tämän rasvahapon lisääntyminen veressä" alensivat ihmisen ALS-riskiä.

Nykyinen tutkimus "Monityydyttymättömien rasvahappojen yhdistäminen ja ALS-potilaiden kliininen eteneminen: EMPOWER-tutkimuksen post hoc-analyysi" julkaistiin Neurology-lehdessä.

Vaikka ruokavalion, joka sisältää runsaasti tiettyjä omega-3-polytyydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA), nimittäin alfalinoleenihappoa, on yhdistetty pienempään ALS-riskiin, mutta hidastaako se taudin etenemistä, jäi suurelta osin tuntemattomaksi.

Harvardin koulun tutkijat päättivät selvittää, voisivatko PUFA-tasot auttaa ennustamaan ALS-potilaiden eloonjäämistä ja heikkenemisriskiä.

He tutkivat verinäytteitä potilailta, jotka osallistuivat vaiheen 3 EMPOWER-tutkimukseen (NCT01281189), jossa arvioitiin dekspramipeksoli mahdollisena ALS-hoitona. Vaikka tutkimustulokset ovat yleisesti todettu hyvin siedetyiksi, tutkimustulokset osoittivat, että tutkittava hoito ei ollut lumelääkettä parempi sairauden etenemisen hidastamisessa ja eloonjäämisen pidentämisessä.

Tutkimuksen 943 osallistujan joukosta 449 potilaalla oli saatavilla rasvahappoanalyysit tutkimukseen saapumisen yhteydessä kerätyistä näytteistä. Suurin osa oli miehiä (65,3 %) ja potilaiden keski-ikä oli 57,5 vuotta. Heitä seurattiin kokeessa 18 kuukauden ajan ja arvioitiin taudin eteneminen, mitattiin ALS Functional Rating Scale Revised (ALSFRS-R) -asteikolla, ja heidän kuolinaikansa kirjattiin.

ALA:n veren tasot havaittiin 449 potilaalla, jotka osallistuivat vaiheen 3 tutkimukseen


Tässä ALS-yhdistyksen apurahalla tuetussa tutkimuksessa nämä EMPOWER-potilaat luokiteltiin neljään ryhmään heidän omega-3 PUFA-tasojensa mukaan, jotka vaihtelivat korkeimmasta pienimpään. Tulokset osoittivat, että ne, joilla oli korkein PUFA-taso, selviytyivät paremmin kuin ne, joilla oli alhaisemmat PUFA-tasot.

Kaikista tutkituista omega-3 PUFA:ista ALA osoitti suurimmat hyödyt. 126 kuolleesta potilaasta 33 %:lla oli alhaisimmat ALA-tasot, kun taas 19 %:lla korkeimmat ALA-tasot.

Toisin sanoen ihmisillä, joilla oli korkein taso, oli 50 % pienempi kuolemanriski tutkimusseurannan aikana kuin niillä, joiden taso oli alhaisin. Potilailla, joilla oli korkeimmat ALA-tasot, oli myös parempia tuloksia yhteisessä toiminnan ja eloonjäämisen arvioinnissa, mikä osoitti taudin hitaampaa etenemistä.

Yhteys säilyi merkittävänä, kun analyyseissä otettiin huomioon sekoittavat tekijät, kuten rotu ja etninen alkuperä, painoindeksi (kehon rasvan mitta), oireiden kesto, taudin alkamispaikka, rilutsolin käyttö, ALS-sukuhistoria, keuhkojen toiminta ja hoitojen käyttö kokeessa.

"Korkeammat ALA-tasot liittyivät pidempään eloonjäämiseen ja hitaampaan toiminnan heikkenemiseen ALS-potilailla. Nämä tulokset viittaavat siihen, että ALA:lla voi olla suotuisa vaikutus taudin etenemiseen ALS-potilailla”, tutkijat kirjoittivat.

Lisäanalyysit osoittivat, että toisen omega-3 PUFA:n eli eikosapentaeenihapon (EPA) ja linolihappona (LA) tunnetun omega-6 PUFA:n tasot liittyvät myös alentuneeseen kuolemanriskiin. Eikosapentaeenihappoa löytyy rasvaisesta kalasta ja kalaöljystä ja linolihappoa kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä.

Ryhmä työskentelee nyt käynnistääkseen kliinisen tutkimuksen selvittääkseen, voiko ALA parantaa potilaiden tuloksia.

"Tutkimuksemme löytämä yhteys ruokavalion ja ALS:n välillä on kiehtova", sanoi Alberto Ascherio, MD, PhD, epidemiologian ja ravitsemuksen professori Harvardista ja tutkimuksen vanhempi kirjoittaja. "Otamme nyt yhteyttä kliinisiin tutkijoihin edistääksemme satunnaistettua tutkimusta selvittääksemme, onko ALA:sta hyötyä ihmisille, joilla on ALS. Rahoituksen saaminen tulee olemaan haastavaa, koska ALA ei ole patentoitavissa oleva lääke, mutta toivomme saavamme sen valmiiksi."
 

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Artikkelissa ei mainita erikseen mainita kylmäpuristettua camelinaöljyä, jossa on alfalinoleenihappoa runsaasti, 40 % (rypsissä 8 %) ja linolihappoa 15 % (rypsissä 20 %). Yleensä alfalinoleenihappo hapettuu herkästi, mutta camelinaöljy on siitä erityinen, että se on stabiilimpi, joten se ei härskiinny kuten esimerkiksi pellavaöljy.
 
Ylös