Botox-A osoittautunut pilottitutkimuksessa tehokkaaksi ALS:n spastisuuteen

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Botuliini A:n ("Botox-A") käyttämisestä ALS-potilaiden spastisuuden hoidossa on julkaistu uusi tutkimus, potilailla joilla on ylämotoneuroni-dominantti taudin tyyppi (UMN-D ALS) tai PLS-tauti (primääri lateraaliskleroosi).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27383643

Yhteenvedossa esitetty johtopäätös vapaasti suomennettuna: "Kaikilla botoxia saaneilla kliininen lopputulema oli parantunut ja kaikki paitsi yksi kertoivat subjektiivisesti spastisuusoireiden parantumisesta/vähenemisestä. Lisäksi, mediaani 16 kuukauden seurannan ja kolmen botox-pistoksen jälkeen Botox-A:n vaikutus säilyi ilman sivuvaikutuksia. Tämä tutkimus tarjoaa luokan IV todisteita että Botox-A on turvallinen, ja voi olla hyödyllinen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ALS-potilaiden alaryhmässä joilla on keskivaikeaa - vaikeaa spastisuutta."


J Neurol. 2016 Jul 6. [Epub ahead of print]
Safety and efficacy of botulinum toxin A for the treatment of spasticity in amyotrophic lateral sclerosis: results of a pilot study.
Vázquez-Costa JF1,2,3, Máñez I4, Alabajos A4, Guevara Salazar M4, Roda C4, Sevilla T5,6,7,8.

Abstract

Spasticity can be a very disabling problem in some amyotrophic lateral sclerosis (ALS) phenotypes, such as upper motor neuron-dominant ALS (UMN-D ALS) and primary lateral sclerosis (PLS). Our aim is to describe the safety and efficacy of botulinum toxin A (BoTox-A) for improving gait in those ALS phenotypes. UMN-D ALS and PLS outpatients experiencing gait disturbances, secondary to moderate-to-severe spasticity despite optimized oral medication, were offered BoTox-A treatment. Stretching exercises were indicated to complement BoTox-A effect, and ankle-foot orthotics were prescribed when appropriate. Tolerance (muscle strength, disease progression rate) and efficacy (10-m walk test) were measured at baseline and after treatment. Eight out of 122 ALS outpatients were offered BoTox-A treatment. One declined and the other seven were administered BoTox-A in the lower limbs, every 5-8 months. All of them experienced improvement in the clinical outcome and all but one referred subjective improvement. Moreover, after a median follow-up of 16 months and three injections, BoTox-A effect was maintained with no adverse events. This study provides class IV evidence that BoTox-A is safe , and could be beneficial in the short term and long term in a subset of ALS patients with moderate-to-severe spasticity.
 

H2O

Yleinen foorumi
Mistä motoneuronitaudin diagnoosin saanut tietää onko hänen tautinsa ylämotoneuroni dominantti?
 

Leevi

ALStuttu:n jäsen
Mistä motoneuronitaudin diagnoosin saanut tietää onko hänen tautinsa ylämotoneuroni dominantti?

Hyvä kysymys. Voisi kenties pohtia eri oireiden painottumista, esim. tuon dokumentin pohjalta:

http://www.merckmanuals.com/profess...ral-sclerosis-and-other-motor-neuron-diseases

Jos lihasten tonus (jänteys) on lisääntynyt ja refleksit ovat "hyperaktiiviset" viittaisi ylämotoneuroneihin. Jos taasen atrofia ja faskikulaatiot eivät ole voimakkaita tai niitä ei ole, se viittaisi kenties alamotoneuronien vaurioiden vähäisyyteen. Jos lisäksi spastisuus on voimakasta / häiritsevää, niin botoxista saattaisi olla apua. Ajattelisin niin että spastisuuden häiritsevyys olisi pääkriteerinä.

ALS:n diagnoosihan vaatii oireita ja sekä ala- että ylämotoneuroneissa.

Nämä maallikkopohjalta, neurologien leipälaji on tehdä tähän liittyviä tutkimuksia ja oirekyselyjä, osaavat päätellä ja kertoa missä määrin ala- ja ylämotoneuroneissa on häikkää. Palstalla on todennäkököisesti tätä asiaa syvällisestikin tuntevia.
 
Ylös