Selityksiä laitteista

Tero Viilto

ALStuttu:n jäsen
 
Kiitos yv-viestistä ja siinä pyynnöstä selittää sanoja 2PV, NIV,CPAP YMS. Tässä liitän selitystä:
Kaksoispaineventilaattori=2PV-laite=bipap-laite; se on laite, joka sekä puhaltaa että imee potilaan hengityksen tahdissa. Sillä tehostetaan ALS, motoneuronisairaiden hengitystä, estetään hiilidioksidin kertymistä elimistöön. Se toimii joko verkkovirtaan kytkettynä ja myös akkukäyttöön sopivia laitteita on. Siihen voi valita erilaisia maskeja.
NIV-laite0 noninvasiivinen hengityslaite. Se tarkoittaa laitetta, joka avustaa hengitysä ulkoisesti ilman, että tehtäisiin reikä henkitorveen, johon kytkettäisiin hengityskone. Tämä on siis suunnilleen sama kuin edellä 2PV-laite.
cpap-laite on tarkoitettu uniapnea-potilaille tehostamaan hengitys. Se tekee ylipaineen eli syöttää ilmaa potilaan nenään ja estää kuorsausta ja hengityskatkoja nukkuessa.
Happiviikset=
Happiviiksiä käytetään yleensä, kun lisähapen tarve on pitkäaikainen. Happiviikset asetetaan sierainten suulle, jolloin ne muistuttavat viiksiä. Happiviiksissä ei yleensä käytetä yli 3 l/min virtausta. Jos potilaalla on tarve saada enemmän happea, käytetään happi- maskia. Tämä laite ei yleensä sovi ALS-potilaille, koska se ei poista elimistöstä hiilidioksidia vaan saa jopa heikentämään hengitystä, koska lisähappi huijaa elimistöä luulemaan, että kaikki on hyvin.
Trakeostomia = tehdään henkitorveen reikä, johon voidaan kytkeä hengityskone. Sen kautta voidaan myös imeä keuhkoista limaa imulaitteella. Reikä tulee äänihuulten alapuolelle, joten puhuminen onnistuu vilä vaikka henkilö olisi hengityskoneessa. Reikään tulee laitta heti kanyyli eli putki, koska muuten se alkaa kasvaa umpeen.
 

Trulli62

ALStuttu:n jäsen
 
1703179973444.png

minulla näin lukee tällähetkellä Maisassa-hyvä juttu!
 
Ylös