Tobii silmänseurantalaite ALS-potilaan apuna

toomas

Site admin
Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Luon tälle oman viestiketjun, koska aihe on erittäin hyödyllinen kelle tahansa ALS-diagnoosin saaneelle, eikä siitä välttämättä saa riittävästi tietoa julkisen terveydenhuollon puolelta.

Omat kokemukset aiheesta ovat olemattomat, joten sana on vapaa. Ketjussa voi käsitellä kaikkia ko. laitteeseen, sen tekniikkaan, kytkentään, hankintaan ja käyttöön liittyviä aiheita. Jos jotain jäi pois, niin siitäkin voi kaikin mokomin keskustella. :)
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Loistava laite, mutta kaikkein parhaimmillaan se on ison 24" näytön kanssa, jolloin esim. kalibrointitarve on olematon.

Tobii EyeMobile pyörätuoliin kiinnitettynä on loistava apu esim. lääkärikäynneillä, mutta ainakaan minä en ole saanut sitä tyydyttävästi toimimaan pihalla. Liikaa valoa.

Jos on hankkimassa tablettia Tobiita varten, olisi hyvä löytää malli jossa on latausportista erillinen usb-portti. Tobii käytännössä tuplaa tabletin virrankulutuksen, ja esim. minun ASUS transformerini käyttöaika on max 4-5 h ennen kuin Tobii täytyy irrottaa ja pistää laturi tilalle.
 

toomas

Site admin
Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Hyviä vinkkejä.

Iso näyttö vaatii laajemmat silmänliikkeet, jotka on helpompi tunnistaa, tuo on loogista.

Tableteissa (itsellä kokemusta vain android-sellaisista) on tosiaan ikävänä suuntauksena ollut yhdistää kaikki toiminnot yhteen USB-porttiin. Jos sitten siihen on kytkettynä jokin laite, niin tablettia ei voi samanaikaisesti ladata. Kokeilin kerran jopa rakentaa erikois-haaroituskaapelia, jolla lataaminen ja oheislaitteen käyttö onnistuisi yhtä aikaa yhden USB-portin kautta, mutta en saanut tuollaista kaapelia onnistumaan, vaikka kokeilin useampaakin netistä löytynyttä kytkentää. Eli kaksi USB-porttia olisi käytännön minimi, jos haluaa varmuuden, ettei akku mene tyhjiin.

Mitä tulee itse laitteeseen, mainitsit EyeMobilen. Ilmeisesti ALS-potilaille on siis kaksi soveltuvaa laiteratkaisua olemassa. Kiinteähköön asennukseen Pc EyeGo ja liikkuvaan tabletin kanssa tuo EyeMobile?
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Semmoinen ärsyttävä piirre Tobiin virtuaalinäppiksessä on, että pilkku on eri sivulla kuin kirjaimet. Minä, ennen niin täsmällinen kielenkäyttäjä, olen vähitellen tästä syystä alkanut laiminlyödä pilkun käyttöä.
Vielä epämukavampaa on koodaaminen, kun sulkeet, kirjaimet ja numerot ovat kaikki eri sivuillaan, ja jonkun merkkijonon "$char[1]" kirjoittaminen edellyttää maanista näppäimistön rullaamista sivulta toiselle.
Muuten Tobiin näppäimistö on kuitenkin niin uskomattoman ergonominen ja nopea, etten ole lähtenyt kokeilemaan ulkopuolisten tarjoajien versioita.
 

Tero N

ALStuttu:n jäsen
Alkaa olla ajankohtainen aihe meikäpojalle. Kumma homma, ettei näihin applen vehkeisiin ole löytynyt ainakaan minun etsimisellä näitä katseohjausvempeleitä. Joutunee pistämään kaluston uusiksi.

Edit: otsikossa lukee Tobii jne, eli hieman lipsuu offtopiikin puolelle.
Linkin takana juttua Applen touhuista tällä hetkellä:

http://appleinsider.com/articles/15...ye-tracking-gaze-controls-for-ios-mac-devices

Ei ihan tämänpäivän juttu, mutta ehkä "syksymmällä".
 
Viimeksi muokattu:

Tero N

ALStuttu:n jäsen
Tuli Tobii testattua 12" :n tabletilla. Vaikutti helppokäyttöiseltä paitsi, että oli aika tarkka juuri tuon kalibroinnin suhteen. Ajattelin kuitenkin päätyä tuohon tablettiin ja sitten kun siirryn pysyvämmin punkanpohjalle, niin kytken siihen isomman näytön.
Missä Rikun mielestä kulkee passelin näytön raja? 24" vai voisko olla pikkasen pienempikin.
 
Viimeksi muokattu:

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Mitä isompi näyttö, sen parempi. Itse en viitsisi pelata yhtään 24" pienemmän kanssa ilman kunnon syytä, niin paljon rennompaa kun ei tarvitse keskittyä pitämään päätä paikallaan. Tobiin spekseissä sanotaan ylärajaksi tuo 24" mutta mulla taitaa itse asiassa olla 27-tuumainen Samsung tuossa edessä.

Ja tuommoinen pöytä: http://www.quirumed.com/fi/saadettava-sankypoyta.html
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Mitä tulee itse laitteeseen, mainitsit EyeMobilen. Ilmeisesti ALS-potilaille on siis kaksi soveltuvaa laiteratkaisua olemassa. Kiinteähköön asennukseen Pc EyeGo ja liikkuvaan tabletin kanssa tuo EyeMobile?

Sama laite se on, EyeMobile on vain hieno nimi tuolle alumiinitelineelle johon saa Tobiin ja tabletin kiinni. Vastaavan tekee filmivanerista, kuminauhasta ja puutarhaletkusta jos ei moista myönnetä eikä huvita maksaa kuudensadan monopolihintaa.
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Nuo aivosähkölaitteet lähestyvät mielestäni käyttöliittymäsuunnittelua väärin. Kun pystyy tuottamaan vain vähän erilaisia aaltomuotoja, morsetus olisi tehokkain tapa muuttaa se tekstiksi. Päästäisiin kymmenen kertaa nopeampaan ja jo käytännössä hyödylliseen nopeuteen nykysysteemeihin verrattuna.
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Meinasin äsken päivittää win 8.1:n kymppiin, mutta homma tyssäsi parin tunnin kohdalla siihen, että asennusohjelma ilmoitti jatkamisen edellytyksenä olevan Tobii Windows Controlin poisto. Lopetin asennusyrityksen siihen, kun en tiedä, toimisiko kahden vuoden takaiselta asennustikulta asentuva Tobii-softa kymppiwindowsin kanssa. Eli pahasti savuavalla kasilla mennään toistaiseksi.
 

toomas

Site admin
Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Nytpä olen minäkin kokeillut Tobii:ta. :) Eikä se ollut edes vaikeaa, mutta vaati tottumattomalta kovaa keskittymistä, etteivät silmät harhailleet. Tuo keskittyminen tulee varmasti automaattiseksi harjoittelun myötä, samalla ohjelman reagointinopeutta voi sitten nostaa.

Rikulle kiitokset tarjotusta mahdollisuudesta! Tuntui vain vaikealta kokeilla, kuin varastaisi :oops: toiselta hetkeksi puhekyvyn.
 

Laura

Yleinen foorumi
+ ALS-tutkimus
Isälle ei ole saatu säädettyä Tobiita sopivaksi, vai onko? (Kommentoi, jos tilanne muuttunut) Itsellä on liian heikot tietotekniset taidot, että osaisin auttaa ja ilmeisesti Tikoteekin porukkakaan ei ollut saanut säätöjä kohdalleen. Silmien harhailu ainakin yhtenä ongelmana. Mietin myös, että voiko joku taittovirhe/karsastus vaikuttaa?
 
Viimeksi muokattu:

Tero N

ALStuttu:n jäsen
Minä testailin tuota laitetta rajattomilla moniteholinsseillä, tuntui toimivan. Jos lasit on likaiset, se aiheuttaa ongelmaa.
 

rmattila

Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Tuommoisella pikkunäytöllä on paljon raskaampi käyttää kuin 27-tuumaisella. Kannattaa kokeilla isolla ennen kuin antaa periksi.
 

toomas

Site admin
Ylläpitäjä
ALStuttu:n jäsen
 
Isolla näytöllä (joka on tarpeeksi lähellä) kirjain"näppäimet" ja symbolit ovat myös isoja. Silmänliikkeet ovat laajoja ja pupillin asema helposti määritettävissä.

Pienellä näytöllä kaikki silmänliikkeet ovat pieniä. Pupillin asema on ohjelmistolle vaikeammin tulkittavissa ja huteja tulee paljon. Niiden estäminen vaatii paljon ponnistelua ja käy raskaaksi.

Riku korjatkoon, jos tulkitsin asiaa aivan väärin.
 
Ylös